葡萄牙1哥隨時放冷箭

2018-02-14 12:09:45 来源:互联网

今晚歐聯16強首回合戲碼,比周三凌晨更加有睇頭;首先波圖主場對利物浦,睇牌面利記贏晒喇,不過千祈唔好睇小波圖呢支葡超「1哥」,尤其係歐聯淘汰賽階段,稍一不慎就會觸礁。

皇馬PSG難分高下

波圖曾兩度登上歐洲之巔,兩次都係人哋在明、佢哋在暗之下爆冷封王,最近嗰次喺2004年,在當時尚未爆紅嘅主帥莫連奴帶領下,恰巧「在明處」嘅AC米蘭、皇馬、拜仁等豪門相繼出局,波圖「在暗處」下被忽視,卻冷手執個熱煎堆捧盃。利記始終未脫「海鮮味」,面對強隊總會士氣高昂,碰上弱旅反而提唔起勁,投入感大減,造成遇強愈強、遇弱愈弱嘅情況,令粉絲提心吊膽。筆者認為波圖會先求唔輸,利記作客場合和波冇壞。

至於重頭戲皇馬主場硬撼聖日耳門,稱得上係提前上演嘅決賽戲碼。PSG鋒線3叉戟尼馬、卡雲尼、基利安麥巴比今季光芒四射,風頭一時無兩。不過皇馬近兩屆稱霸歐聯之餘,亦係史上奪冠次數最多球隊(12次),BBC鋒線賓施馬、加里夫巴利及C朗經驗豐富,喺西盃出局、蟬聯西甲機會渺茫下,必定喺歐聯盡地一煲,戰意唔使懷疑,皇馬首回合主場未必會輸,今仗不妨以睇波為主,臨場睇形勢再玩走地,畢竟兩雄此番相遇,相信會鬥得難分難解,隨時鬥到次回合才分出高下。
 

论坛精华